El proper 20 de desembre de 2015 tenim l’oportunitat d’escollir, a través de les urnes, un nou govern que dirigeixi l’estat en els propers quatre anys. La política educativa estarà present als programes de tots els partits polítics aspirants i hem de ser molt conscients que, lluny de considerar-la una qüestió menor, el projecte educatiu de cada partit serà una síntesi del model polític i social que representa el propi partit i del model polític i social que es vol inculcar a les generacions més joves.
Democràcia o autocràcia? Igualtat o desigualtat? Convivència o competència? Inclusió o segregació? Pensament crític o adoctrinament? Autonomia comunitària o liberal? Solidaritat o individualisme? Humanisme o academicisme? Igualtat o sexisme? Equitat o classisme? Transformació social o conservadorisme?
La Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI) aposta per una escola democràtica, igualitària, crítica, participativa, solidària, humanista, coeducativa, equitativa i transformadora. I aposta per una escola així perquè vol una societat així.
La llei orgànica sobre educació actualment vigent a Espanya, la LOMCE (LeyOrgánica 8/2013, de 9 de diciembre, para la mejora de la calidad educativa), popularment coneguda com a llei Wert, materialitza un model d’escola i de societat completament oposat al que defensa la XEI, ja que:
- La LOMCE proposa un currículum academicista i obsolet que, lluny de corregir les dues raons fonamentals del fracàs del sistema educatiu espanyol (l’avorriment i falta de motivació, per una banda, i l’academicisme acumulatiu i competitiu, per l’altra), en perpetua les causes. A la LOMCE, la innovació pedagògica i l’ampliació del currículum més enllà dels continguts brillen per la seva absència.
- La LOMCE desintegra la comunitat educativa en grups d’interessos diferents i sovint contraposats en lloc de promoure el sentit de comunitat. El cos docent en especial, és ignorat, posat sota sospita i culpabilitzat.
- La LOMCE introdueix una organització autocràtica: l’estructura piramidal coronada per la figura del director i el funcionament directiu substitueixen l’estructura horitzontal anterior que funcionava de manera democràtica a través dels Consells Escolars.
- La LOMCE sorgeix d’un marc ètic fonamentat en l’individualisme, la competència, la segregació i la privatització. La LOMCE és l’instrument per a materialitzar i perpetuar aquests valors a curt, mig i llarg termini. L’atenció a la diversitat i a l’alumnat amb necessitats educatives diferents no hi té cabuda.
Per totes aquestes raons des de la Xarxa d’Escoles Insubmises a la LOMCE ens dirigim als partits polítics candidats tot comunicant-los que considerem indispensable que qualsevol partit que aspiri a assolir una escola i una societat inclusives i transformadores hauria d’incloure en els seus programes electorals els punts següents:
- Derogació imminent i immediata de la LOMCE.
- El compromís per una educació pública universal, inclusiva i de qualitat que busqui l’excel·lència no només acadèmica sinó integral de les persones i que cregui en els valors d’una societat igualitària, solidària, inclusiva i transformadora.
- Dedicació d’un mínim del 7% del PIB en educació pública, tal com es fa a aquells països que, com Finlàndia, han considerat l’educació com un eix prioritari de les seves polítiques.
- Convocatòria d’un debat públic i obert a tots els actors de la comunitat educativa i a la societat que ens permeti pensar en l’educació que volem: els seus valors fonamentals, el currículum i l’avaluació, la comunitat educativa i els seus actors, i l’estructura i organització del sistema educatiu.
De la mateixa manera, des de la Xarxa d’Escoles Insubmises a la LOMCE ens dirigim a la ciutadania per demanar-li:
- Tenir en primordial consideració la política educativa de cada programa electoral a l’hora d’emetre el seu vot, ja que el projecte educatiu que ofereixi cada partit expressarà l’essència del seu model polític i social.
- Votar NO a la LOMCE. És a dir, NO votar aquells partits que defensin per acció o omissió el manteniment de la LeyOrgánica 8/2013, de 9 de diciembre, para la mejora de la calidad educativa o que defensin per acció o omissió els mateixos valors i/o instruments de la LOMCE.
Xarxa d’Escoles Insubmises
Barcelona, desembre de 2015
Descarrega el comunicat en PDF: Comunicat XEI Eleccions 20D 2015