Nota de premsa. La consellera Rigau amenaça que expedientarà les direccions dels centres on les famílies han fet boicot a les ‘proves Wert’

18/05/2015

La consellera del Departament d’Ensenyament Irene Rigau ha amenaçat a través dels inspectors que expedientarà les direccions d’aquells centres educatius on les famílies dels alumnes de tercer de primària han decidit no dur els seus fills per a realitzar les revàlides contemplades a la ‘llei Wert’.

Els darrers dies i a través dels seus inspectors, la consellera del Departament d’Ensenyament Irene Rigau s’ha posat en contacte amb les escoles que han tingut famílies insubmises a la LOMCE per fiscalitzar l’acció de les direccions envers la gestió del boicot a les proves de tercer de primària. En algunes d’aquestes escoles,  Inspecció ha acusat la direcció de males pràctiques per no haver sabut aturar el boicot i ha donat ordre de fer els exàmens durant els propers dies (fora de termini) als alumnes no presentats i de no donar avís previ a les famílies. Algunes famílies objectores ja s’han trobat que, després de fer el boicot, quan els seus fills han tornat a l’escola, s’ha examinat els nens sense avisar els pares i fora del calendari preestablert per l’escola. La inspecció ha donat a entendre a les direccions que en cas de comunicar noves dates a les famílies o de no arribar a fer els exàmens, s’obrirà un expedient a la direcció. El xantatge a les famílies objectores passa a ser, per tant, la darrera estratègia que ha adoptat el Departament d’Ensenyament davant la insubmissió a les proves Wert: si les famílies continuen fent boicot, perjudicaran directament a la direcció de l’escola.

L’objecció a les ‘proves Wert’ sembla que comença a inquietar de debò a la consellera Rigau i amb raó: són  824 famílies de 40 escoles de tota Catalunya que s’han mostrat insubmises i no han portat els seus fills a l’escola els dies de les proves. Davant d’aquest fet, Rigau deixa de banda l’estratègia de menyspreu del boicot i de vigilància vetllada que estava duent fins ara i passa a l’atac posant les direccions de les escoles com a moneda de canvi. Una mesura que frega la repressió i la vulneració del dret de protesta de les famílies, les quals han portat a terme aquesta acció al marge dels claustres i la direcció de les escoles.

 824 famílies, 40 escoles: un èxit sense precedents del primer boicot a la llei Wert

Davant la primera incursió de Wert  a les aules amb les proves de tercer de primària, la Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI, https://xarxaescolesinsubmises.wordpress.com/) va començar a impulsar, el passat 30 d’abril, una campanya explicativa (http://noalalomce.net) per convidar les famílies a fer boicot a la imposició de la LOMCE. Si a l’inici de la campanya,  la XEI estimava que unes 230 famílies farien objecció de consciència sense portar els seus fills a fer els exàmens, contra tot pronòstic, la campanya es va tancar el passat divendres 15 de maig amb 824 famílies insubmises de més de 40 centres de tot Catalunya —des de les terres de l’Ebre fins al Pirineu, i des de les comarques gironines fins als barris de Barcelona—.

L’argumentari exposat, les xerrades dels membres de la XEI, l’interés de les famílies per aquesta qüestió, la magnífica capacitat d’autoorganització de les mares i pares de tercer de primària i el suport massiu de tot tipus de col·lectius i entitats vinculades al món de l’ensenyament (des de plataformes d’educació de tot el territori fins el MUCE, marc que aplega sindicats com Ustec i CCOO, federacions de mares i pares d’alumnes de primària i secundària, organitzacions d’estudiants, associacions com Rosa Sensat i moviments de renovació pedagògica) han estès el boicot a les avaluacions externes com una taca d’oli entre la comunitat afectada. A més de les xifres referides a la desobediència, el vídeo explicatiu de 13 minuts (https://www.youtube.com/watch?v=2MqRuH7Bq-w ) que la  XEI va publicar el passat 3 de maig ha rebut en una setmana gairebé 24.000 visites. Algunes escoles on les famílies han fet el boicot han rebut trucades de suport de la ciutadania i la XEI ha sumat noves adhesions, comunicats de famílies que se sumaven al boicot i multitud de sol·licituds de xerrades informatives.

L’oposició ciutadana a la llei Wert ha estat, per tant, contundent. Un fet que contrasta amb l’actitud de la conselleria d’Irene Rigau que ha actuat com a braç executor de la LOMCE i en una contracampanya paral·lela a la de la XEI, ha tramès cartes a les direccions de les escoles minimitzant la naturalesa de les proves; ha menystingut les famílies insubmises acusant-les d’irresponsables (unes famílies que apel·laven precisament a la responsabilitat de la consellera Rigau perquè no apliqués la llei Wert, tal com ho han fet d’altres comunitats com Astúries i Andalusia) i, finalment, ha presentat l’amenaça d’expedientar la direcció dels centres on les famílies han dut a terme el boicot. Una actitud molt allunyada de la del govern basc, per exemple, el qual ha fet una prova pilot de proves en 30 centres i ha respectat l’objecció de consciència de les famílies.

La XEI denuncia, a més, que els mitjans de comunicació públics, llevat de BTV, no han cobert la notícia d’acord amb la magnitud del resultat del boicot ni la importància que té el desplegament d’una llei com la LOMCE.

L’atac a la llengua catalana, una cortina de fum per desplegar la llei educativa més retrògrada

La LOMCE, promoguda pel ministre d’Educació José Ignacio Wert i popularment coneguda com a llei Wert, va ser aprovada el 9 d desembre de 2013. El consens entre totes les forces polítiques i la comunitat educativa i científica és que es tracta de la llei educativa més retrògrada d’ençà de la transició democràtica. L’excepció són el PP, que és qui ha promogut la llei, i CiU que, mentre públicament aparenta rebuig, està duent a terme el seu desplegament de manera impecable.

Criticada per la comunitat docent i pels experts en pedagogia, i directament contrària a la línia que segueixen països capdavanters en ensenyament com Canadà i Finlàndia, la LOMCE es fonamenta en els principis de l’ensenyament directiu i tradicional i introdueix la competitivitat entre centres i alumnes com un dels eixos rectors de l’educació dels infants. Les revàlides de tercer de primària no són unes proves més ni les de sempre, sinó la clau de volta de la implementació d’un nou sistema educatiu que es fonamenta en la lògica mercantilista i que defuig el paradigma de l’escola inclusiva.

La consellera manté que els resultats d’aquests exàmens no seran públics, però la LOMCE, llei orgànica, estableix clarament que sí que ho seran i, per tant, amb un simple requeriment les declaracions de la consellera poden quedar en paper mullat, publicar-se els resultats i entrar en l’establiment de rànquings entre escoles. Amb el desplegament de la llei, els rànquings, la segregació dels alumnes, la regressió pedagògica, la desconfiança i el control sobre el cos docent desplacen els èxits més importants del sistema educatiu actual com són l’equitat i la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació, la pluralitat de projectes educatius singulars en funció dels contextos socioeconòmics, la cada cop més estesa introducció del constructivisme, l’atenció a les intel·ligències múltiples i les estratègies que estan a l’avantguarda de la pedagogia actual i, finalment, el respecte i el reconeixement social de la tasca de la comunitat educativa.

La conselleria Rigau només ha alçat la veu per l’atac a la immersió lingüística. Es tracta, tanmateix, d’una estratègia que beneficia tant al PP com a CiU, ja que distreu l’atenció respecte al desplegament de la llei Wert. Des de la XEI s’emplaça a la consellera a respectar l’objecció de consciència de les famílies i a protegir l’escola inclusiva amb la mateixa contundència i energia amb què s’està defensant l’atac al català. L’actual estratègia de CiU i el Departament d’Ensenyament demostra que, més enllà de la llengua, s’advoca clarament per una escola privatitzada fonamentada en la lògica mercantilista. En l’èxit del boicot CiU ha vist perillar la implementació d’aquest model d’escola, el de Wert, i ha optat per passar directament al xantatge.

 Nota de premsa. català

Nota de premsa. castellà

 

xarxaescolesinsubmises@gmail.com
Web XEI: https://xarxaescolesinsubmises.wordpress.com

Web campanya: http://noalalomce.net

Twitter: @xarxaei

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s